Hem » Varför jag har solfilm på bilen

Varför jag har solfilm på bilen

Jag sålde nyligen min Saab 9-3 som jag haft lite problem med men även som jag tipsat om hur man fixar det klassiska rattlåsfelet. Min nya bil är en Volvo V70 årsmodell 2014 så den har tre år på nacken idag. Däremot kom den utan solfilm och det är något jag är väldigt snabb på att fixa på bilar som inte redan har tonade rutor.

När jag precis hade fått mitt körkort för en väldigt massa år sedan så hade jag solfilm för att jag tyckte det var snyggt och ”häftigt” vilket det kanske också var och uppfattades som då. Däremot följde jag inte lagen helt och håller utan hade lite starkare solfilm på framrutorna än vad man fick lov. Totalt onödigt och inget jag rekommenderar då total insynsskydd inte ger fler blickar från tjejer 🙂

Varför jag monterar solfilm idag är dock av helt andra anledningar och går att argumentera på ett mycket bättre sätt än när man var en liten spoling. Dessa anledningar är också exakt de jag vill tipsa om och varför du bör överväga att applicera solfilm på din bil om du inte redan har.

En bra solfilm kan ta bort 99% av all UV-strålning som kommer från solen. Denna UV-strålning sliter på allting som finns i bilen. Det gör att läder torkas snabbare och det bleker inredningen. Det kan även göra att plastdetaljer slits snabbare än vad de annars skulle. Det finns alltså en investering för att bibehålla ett bättre andrahandsvärde här.

Solfilm sänker även temperaturen i bilen när solen lyser genom att reflektera en hel del av den värmestrålning som kommer från solen. Detta gör att du får en mycket behagligare atmosfär i bilen, det blir inte lika jobbigt att sitta på den sida där solen lyser och bilen är svalare när man kommer tillbaka efter att den varit parkerad en längre tid.

Just värmestrålningen gör att AC måste jobba mer än vad den annars hade behövt göra vilket gör att man sliter mer på den samtidigt som mer bränsle används för att driva AC och hålla temperaturen nere. Här är alltså en direkt kostnadseffekt på sikt. Beroende på vilken bil du har så kan du spara ganska mycket bränsle för att minimera användandet av AC. Det i sin tur har ju en direkt påverkan på miljön.

Insynsskydd är bra när det kommer till bagaget och baksätet där man ofta förvarar eventuella värdesaker. En bra solfilm gör det svårt för förbipasserande att se vad som finns i bagaget. Man brukar även säga att ”det är tillfället som gör tjuven” vilket faktiskt kan innebära att du minskar risken för inbrott i din bil om du har en bra solfilm för bagaget.

Det finns ganska många sätt att köpa solfilm på. Många lokala butiker med bilutrustning och tillbehör har solfilm att köpa för att applicera på bilen. Här är det dock viktigt att skilja rågen från vetet. Det är stor skillnad på kvalitet och är du osäker på vad du bör satsa på så är solfilmshoppen.se en bra plats att spana in då de helt fokuserar på att sälja bra solfilm till bilägare i Sverige.

Att hitta en bra solfilm som är lätt att applicera och med bra kvalitet gör att du slipper den frustrerande känslan som många får när de satsat på en billig variant som börjar lossna efter ett tag.

Du kan välja hur mycket toning du vill ha på dina rutor för att få olika effekt. Framrutorna får du inte tona hur mycket som helst och det är en säkerhetsaspekt för att du inte ska missa något i trafiken. Du måste släppa in 75% av ljust på framrutorna medan det inte finns någon gräns för rutorna där bak.

Som passagerare i baksätet vill man dock kanske kunna se ut bra och då får du försöka hitta en lagom balans i ljusinsläppet där. Framrutorna är svåra att tona dock då glaset från fabrik redan kan ha blockerat en del av ljuset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *