Hem » Vad innebär sökmotoroptimering?

Vad innebär sökmotoroptimering?

Sökmotoroptimering seoVad innebär egentligen sökmotoroptimering? Hur vet man vilket sökmotorföretag man ska välja? Och kan man verkligen inte göra detta själv? Detta är alla bra frågor men svåra att ge ett kort svar på.

Sökmotoroptimering innebär i sin enklaste form att man optimerar en hemsida för sökmotorer. Det första man tänker på är att förändra hemsidan och optimerar den så att Google och andra sökmotorer hittar allting som finns på hemsidan och förstår vad varje sida handlar om. Detta är dock bara en mycket liten del av allt det som idag innefattar SEO (en engelsk akronym för sökmotoroptimering).

Även om det är mycket viktigt att hemsidan är optimerad med rätt titlar, rätt information och en bra intern länkstruktur så kommer detta på egen hand förmodligen inte göra att webbplatsen hamnar högt upp i Google. På 90-talet när Altavista var den dominerade sökmotorn så hade detta fungerat, men spelreglerna ändrades när Google lanserades 1998.

Google slog igenom och blev den dominerande sökmotorn för att de hade utvecklat PageRank, en algoritm som tittar på hur många hemsidor som länkar till en annan hemsida. I sin enklaste form räknas dessa länkar som röster och i praktiken innebär det ju fler länkar du har till din hemsida ju bättre är det. Än idag är detta den mest betydelsefulla faktorn för hur högt upp i sökresultatet en hemsida hamnar och därför den mest väsentliga delen i varje företags SEO-strategi. Det är dock bara en av ca 200 faktorer som Google kollar på för att bestämma i vilken ordning hemsidor ska visas när man söker.

Om du ska anställa ett SEO-företag så finns det mycket att tänka på. Så pass mycket att det är svårt att gå in på det här. Men den absolut viktigaste faktorn om du vill ha långvariga resultat är att de spelar efter Google riktlinjer för webbansvariga. Ansvaret ligger dock ändå i slutändan på dig som hemsideägare. Det är därför viktigt att även du känner till riktlinjerna och ser till att företaget du anställer lever upp till det dem lovar. Företaget Webb365 är ett företag som inriktat sig på att erbjuda dessa tjänster och har även en bra förklaring för vad de erbjuder för sökmotoroptimering.

Om du har råd är det alltid bra att ta hjälp av ett företag som vet vad dem gör. Om du däremot inte har en enda krona över att spendera på SEO så har du kanske heller inget annat val än att sätta dig in i det själv. Det finns mycket information på Internet och det går att komma långt på egen hand om du är villig att lägga timmarna som krävs, vilket förmodligen är 100-tals.