Hem » Så fungerar massagepistoler för träning

Så fungerar massagepistoler för träning

Massagepistol för träning

Massagepistoler har slagit igenom stort under 2020 och blivit ett populärt verktyg för att hantera muskulära problem som uppstår vid träning. Recensioner, tester och influencers tar upp massagepistolen som den nya produkten man måste ha.

De används bl.a. för att förbättra återhämtningen av muskler mellan träningspass och för att ta bort muskelspänningar. Ett annat användningsområde är att massagepistolerna används för att värma upp muskler inför träning. Kanske har man haft ett problemområde och vill se till så de musklerna verkligen är redo för en träningsform.

Flera företag som säljer massagepistoler jobbar också hårt med att marknadsföra sig online och bland influencers. Här dyker även andra massage- & fitnessprodukter upp som t.ex. massagedynor, foamrollers m.m. Det är tydligt att dessa produkter är trendiga just nu och massagepistolen verkar ha lyckats extraordinärt på denna punkt.

Hur bra fungerar då massagepistolerna för dig som tränar mycket och vilka bra källor tar upp ämnet? Är det bara en dyr gimmick eller finns där faktiskt en anledning till att köpa dessa? Jag kommer här gå igenom det jag funnit om massagepistoler och förhoppningsvis sammanfatta lite bra information på ämnet.

Test av massagepistoler

Det finns en del recensioner gjorda på massagepistoler men många av dem verkar vara mer eller mindre sponsrat innehåll där t.ex. en bloggare eller influencer får en produkt att testa. Det är väldigt ovanligt att dessa typer av recensioner lyfter fram något dåligt. Även om en produkt har brister väljs det nästan alltid att fokusera på det man upplever som positivt och om där är något negativt så nämns det inte för att inte förstöra samarbetet.

Testat.nu Bästa Valet
Flowlifes massagepistol Flowgun utsågs till bästa valet av Testat.nu

Om man googlar på ”massagepistoler test” hittar man en handfull olika alternativ som listar de bästa massagepistolerna. Det råder helt klart blandad kvalitet bland resultatet men Testat.nu med deras genomgång av massagepistoler är helt klart bäst sett från mitt perspektiv. De lyfter fram många bra poänger med massagepistoler och det känns som de även gör det på ett balanserat sätt.

Testat.nu gör inga egna tester om jag förstår det rätt. De försöker dock sammanställa och aggregera testresultat från andra källor. Samtidigt ger de en balanserad syn på massage och massagepistoler som produkt vilket är väldigt uppfriskande.

Det bör dock poängteras att även om de lyfter fram 4 massagepistoler som de anser vara bra alternativ och där Flowlife Flowgun är utsedd till bästa valet så finns det betydligt fler modeller på marknaden. Som jag tidigare nämnde har massagepistolerna tagit marknaden med storm och det finns idag lätt 20 modeller från olika fabrikat.

Efter att ha läst tester om massagepistoler och jämfört produkterna är det dock klart att väldigt många är mer lika än vad de skiljer sig åt. Exempel på sånt som kan skilja är:

  • Batteritid – De är helt enkelt utrustade med olika batterier
  • Batteri – Någon tillverkare har vanliga utbytbara batteri (osäkert om det är fördelaktigt)
  • Tillbehör – Någon modell har något extra massagehuvud men det mesta är likt
  • Förvaringsväska – Vissa modeller kommer mer praktisk förvaringsväska åt allt
  • Ergonomi – Några modeller försöker sticka ut med alternativ utformning
  • Amplitud – Slaglängden på massagehuvudet varierar. Har hittat mellan 8 – 15 mm
  • Frekvens – Hur snabbt massagehuvudet slår. 3200 slag / minut eller drygt 53 Hz är det mesta jag sett

Sant & falskt om massagepistoler

flowgun massagepistolVad som är sant och falskt om massagepistoler är ingen lätt uppgift att reda ut. En stor anledning till detta är alla påståenden om marknadsföring som görs kring produkterna.

Låt mig ta ett exempel där massagepistolen påstås behandla din muskelfascia. Fascia är en vävnad som kapslar in kroppens muskler och kan nästan bäst beskrivas som en tunn hinna som påminner om en sena. Det är extremt starkt och svårt att påverka med någon yttre kraft. I en studie kom man fram till att en människa inte kan applicera en sådan kraft själv att fascian påverkas nämnvärt efter att ha tagit fram en 3D-modell för hur den fungerar.

Nu kan man argumentera att massagepistolen inte är en mänsklig kraft utan en stark motor som arbetar i t.ex. 50 Hz (50 slag / sekund) och på så sätt är det den som utför behandlingen. Men du som håller i den måste applicera kraften mot kroppen så det är högst relevant att dra slutsatsen att en massagepistol inte kommer kunna påverkas fascian på något nämnvärt sätt. Kraft i form av slag från massagepistolen kommer tas upp av musklerna och fascian och på så sätt ”behandla” dem. Men vilken effekt man faktiskt får ut av det är däremot svårbevisat. Påståendet är således inte helt felaktigt då vibrationerna når vävnaden men jag kan tycka att det är snävt och således falskt i den bemärkelsen.

Ytterligare påståenden har gjorts gällande att en massagepistol förbättrar läget (relationen) mellan musklerna och fascian. Det är väldigt enkelt att ge dessa påståenden men mycket svårare att backa upp dem med bra evidensbaserat underlag.

En del idrottare använder även massagepistolen för uppvärmning och det är fullt möjligt att man kan mjuka upp muskulaturen med en massagepistol. Men jag vet i ärlighetens namn inte om det skulle vara bättre eller mer effektiv än andra klassiska uppvärmningsmetoder som att röra på sig och kanske utföra dynamisk stretching. Vad jag vet finns där inga studier på detta heller.

Återhämtning är en annan faktor som är något diffus. Får man en faktiskt förbättrad återhämtning av massage där man snabbare kan ge sig på nästa träningspass utan ökad risk för skador? Tveksamt eller marginellt skulle jag tr.

Upplevd återhämtning eller andra upplevda effekter tror jag mest på. Här tror jag faktiskt att massagepistolen och andra typer av massage kan skina. Om du känner dig trött i musklerna och kanske sliten så kommer det påverka dig negativt i hur du presterar. Om du däremot kan få bort den känslan av att t.ex. använda massagepistol så kan du få ut mer av ett viktigt träningspass eller tävling.

Om du upplever att något är jobbigt så kommer det påverka din prestation. Att känna sig sliten och trött i kroppen har garanterat en negativ inverkan på din prestation. Även om du massagepistolen inte förbättrar musklerna per se utan endast din mentala uppfattning om ditt tillstånd så kommer det få resultat.

massagepistol mot muskelspänningarJag tror även massagepistoler kan användas för att släppa på muskelspänningar och till viss mån arbeta bort muskelknutor som strålar. Även om det kan vara svårt att påvisa någon evidens här så ställer jag mig gärna personligen i kören som tycker att produkten hjälper en här efter att ha själv använt en.

Avslutningsvis skulle jag vilja markera för att även om en produkt endast förbättrar vår upplevda situation över diverse muskulära problem så kan det vara mycket effektivt. Att känna sig fräsch inför en tävling är inte att underskatta och att slippa uppleva smärtor eller jobbiga spänningar är också fördelaktigt.

Tips: De två kända profilerna Jacob Gudiol och Wille Valkeoja som bl.a har podcasten Tyngre Träningssnack och producerat böcker inom hälsa & träning har tagit upp ämnet lite snabbt i en podcast om lyssnarfrågor. Du hittar deras syn på massagepistoler 18:35 in där. Två profiler som håller evidensbaserade påståenden högt kan hjälpa till att ge en nyanserad bild av produkterna.

Idrottsmassage

Massagepistolen är väl mer tänkt att låta dig utföra det som annars definieras som idrottsmassage. Det primära syftet är att på djupet bearbeta musklerna snarare än att ge en avkopplande och stämningsfull massage som frisätter kroppens oxytocin.

Tanken med idrottsmassage är att påskynda återhämtningen och används till och från inom idrotter väldigt mycket. Det är ingenting man som idrottare måste ha för att prestera bra även om man tävlar på elitnivå. Men det finns tillräckligt mycket åsikter om att det hjälper och här är det nog upp till varje individ att själv känna efter.

Om du är av uppfattningen att idrottsmassage hjälper dig och det känns bra att ha det som en del av din träningsrutin. Då kan säkert även en massagepistol vara ett komplement eller substitut till detta som är mer nära till hands.

Stora prisskillnader

Tittar man på priserna för massagepistoler så varierar de kraftigt. Priserna börjar under 1000 kr för de billigaste massagepistolerna och går upp till ca 7 000 kr för de dyraste. Många modeller verkar dock ligga i prisspannet 2000 – 4000 kronor och dessa modellerna verkar även vara de mest populära alternativen bland konsumenter.

Hur mycket kvaliteten skiljer sig mellan de olika modellerna är svårt att avgöra. Det är inte orimligt att anta att där är direkt kvalitetsskillnader i skalets känsla ner till vilken motor och batteri som används inuti. Motor och batteri är de två stora kostnaderna i massagepistolen och köps med stor sannolikhet in från olika tillverkare som specialiserat sig på den typen av mekanik.

Bland de billigaste massagepistolerna återfinns t.ex. Gymstick Massage Gun och Swehealth Massagepistol. I ett mer mellansegment återfinns modeller som Titan Life Trigger Gun, Master Fitness MG500, Flowlife Flowgun medan Hyperice HyperVolt, Hyperice HyperVolt Plus,Theragun Elite och Theragun Pro återfinns som de liter dyrare alternativen.

Vad exakt man bör köpa är svårt att säga. Jag är alltid skeptisk till produkter som är mycket billigare än normen. Det är en psykologisk effekt men samtidigt säger erfarenheter genom livet att man ofta får ångra när man är ”dumsnål” men det kan ju vara så små skillnader att det heller inte rättfärdigar ett högre pris.

För mig hade garantitiden varit viktig och här vet jag att Flowlife med sina 2 år är bättre än många andra. De är också ganska tydliga med vad byte av motorer etc. kostar efter garantitiden i deras hjälpavsnitt. Det är en transparens jag som konsument bara kan uppskatta.

Min personliga åsikt om massagepistoler

Jag har förvisso redan delat med mig om vad jag tycker genom hela artikeln så det är kan snarare är en form av sammanfattning som är på sin plats.

Det stora urvalet av massagepistoler kan göra det svårt att välja vilken som är bäst. Oberoende och utförliga tester är inte överflödiga utan det är istället influencers och annat som som översvämmat marknaden med tycken.

Jag har själv en massagepistol och den fungerar bra och gör det som är tänkt. Det är dock inte någon av budgetmodellerna utan en av de mer populära alternativen. För mig handlar det mer om att punktmassera smärtor och känningar som på någotvis stör mig. Jag använder alltså inte massagepistolen i tron om att det ska göra mig mindre skadefri eller att jag märkbart förbättrar återhämtningen mellan träningspass.

För mig åker massagepistolen fram om jag suttit eller legat konstigt under en längre tid där jag t.ex. byggt upp spänningar i nacken och skuldror. Här tycker jag det hjälper för mig så jag kör på antingen med massagepistol eller massagedyna för att fixa det. Massagepistolen är mer aktiv medan massagekudden är lite mer avkopplande där man kan kolla TV-serie under tiden utan att behöva fokusera på annat.

Även andra muskulära spänningar som kan uppstå efter träning där man vet med sig att det inte rör sig om någon skada eller liknande. Massagepistolen kan då få bort många ”tråkiga känslor” i musklerna. Jag skulle även kunna tänka mig använda massagepistolen inför tävling/lopp. Men jag gör inte det på så hög nivå och jag har inte undersökt hur det känns att använda det i det sammanhanget.

Funderar du på en massagepistol så försök skaffa dig en nyanserad bild av det. Det är fullt rimligt att det är en produkt som kan hjälpa dig med träning och vardag men man bör se det för vad det är.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *