Hem » Planera en roadtrip i Europa

Planera en roadtrip i Europa

Att åka iväg på en roadtrip i t.ex. Europa kräver en hel del förberedelser och planering. I flera punkter nedanför kommer jag ge dig tips och råd som du kan ha nytta av när du planerar din resa.

Om du har några frågor, lägg en kommentar så ska jag försöka hjälpa dig.

1. Planera, planera, planera.

Att planera sin roadtrip är väldigt viktigt och kan vara avgörande för en lyckad resa kontra en totalt misslyckad resa med allt för mycket motgångar som tar glädjen ur en.

Ta reda på vart du ska åka, vilka anhalter du tänkt göra och var du kan övernatta. Försök att inte planera in allt för mycket körning på varje dag då de ofta förstör det roliga ur resan. Sikta på att maximalt köra 20-25 mil om dagen i genomsnitt. Vissa dagar kan du köra mer och andra mindre men du vill helst undvika långa resor på 5-6 timmar i bilen.

Använd Google Maps för att planera rutter. Där kan du lägga till flera destinationer alltså A, B, C o.s.v. för att se dels hur lång tid det tar mellan varje stopp men även den totala restiden.

2. Hyrbilens storlek.

Om du och en vän endast ska resa tillsammans så klarar man sig ofta på en lite mindre bil då man även kan använda baksätet för packa. Har du däremot stora resväskor så är det inte säkert att ens en liten bil för två personer är tillräckligt.

Om du är 3-4 personer så vill du undvika att ha någon eller väldigt lite packning i baksätet och då bör du välja en hyrbil som är stor. Föreställ dig en medelstor-stor kombi beroende på er packning.

På hemsidan Hyrbilguiden.se kan ni jämföra priser och olika storlekar på hyrbilar. Tänk på att det vanligtvis är mycket billigare att från börja boka en stor bil än att på plats inse att ni valt för liten och måste uppgradera där.

3. Boende och parkering.
Hotell är smidigast och bekvämast att övernatta på om man reser mycket. Här får ni oftast egna duschar på hotellrummen och en ärlig chans att fräscha till er. Vissa hotell erbjuder även tvättning och detta kan vara intressant om ni reser mer än en vecka. Då kan ni försöka stanna till på ett hotell i två nätter under mitten av resan för att få en del kläder tvättade. På så sätt behöver ni mindre packning med er och det blir lättare att få plats med allt i bilen.

Tänk också på att ni kommer behöva parkera hyrbilen när ni övernattar. Det är inte rekommenderat att sova i bilen då ni inte kommer känna er lika utvilade och det förstör i sin tur lite av glädjen och kanske till sist påverkar körningen. Välj därför hotell där det antingen finns bra parkeringsmöjligheter i närheten eller där hotellet själva har en parkering (ibland ingår det t.o.m. i hotellhyran).

4. Bensin.

Bensinen är viktig att räkna på när man försöker göra en budget och eftersom hyrbilen ni kör med kommer vara mer packad än normalt är det viktigt att ni räknar på att bilen dricker lite mer bensin än normalt.

Om ni tänker bege er ut på mindre vägar är det inga garantier att det finns bensinmackar nära. Försöker därför alltid att planera in detta i efterhand när ni bestämt rutt. Kanske bör ni tanka vid en anhalt trots att ni har halva tanken kvar om ni sedan efter det ska bege er ut på mindre vägar.

Att få slut på bensin eller att köra runt och leta bensinmackar i efterhand är inte kul. Längs vissa vägar växer bensinmackar som svampar medan de är mer sällsynta på vissa ställen.

5. Budget.

Gör en tydlig budget där allt ifrån bensin, bilhyra, boende och normal matkostnad ingår. Ju mer detaljerade ni är på de fasta avgifterna ni kommer stöta på under resan ju mer exakt kommer det stämma överens i efterhand.

All tycker inte det är kul att snåla på en semester och det ska man inte heller behöva, men en budget är inte nödvändigtvis där för att man ska snåla utan för att man ska ha en bra uppfattning om vad allt kommer kosta, eller i alla fall vad allt väsentligt kommer att kosta. Det är inte kul om slutkostnaden chockar en.