Hem » Går det att putsa fasaden själv?

Går det att putsa fasaden själv?

Jag är knappast en människa med tummen mitt i handen så man inbillar sig gärna att man kan göra det mesta själv. Då och då stöter man dock på moment som går att utföra men som aldrig blir lika bra som när yrkesfolk tar hand om uppgiften åt en.

Min pappas hus (skilda föräldrar) har putsad fasad som skulle behövt en rejäl fasadrenovering men nu står vi här och funderar på om man skulle kunna göra detta själv. Min pappa som liksom jag känner att man kan göra mycket själv är 61 år gammal och kanske inte riktigt i sina bästa år för denna uppgift.

Vi vet så mycket som att man bör (ska) ta bort alla skadad/lös puts innan man sedan fixar till det. Jag är lite rädd att även om jobbet skulle innebära att det håller så kanske det inte ser så snyggt ut. Man vill liksom inte ha ett hus som ser ut som att det är i hoplappat med massor av lagningar.

Att måla om en fasad som fått en rejäl renovering tror vi dock är minst lika enkelt som att måla om vilken annan vägg som helst, möjligtvis att det kräver färre eller fler målningar beroende på hur mycket fasaden suger åt sig av färgen.

Hade det bara varit lite småskador som skulle fixas så hade detta varit enkelt, men jag har kollat runt huset och ett par ställen är det mer än bara små skador eller sprickor på fasaden.

Kanske är det bäst att vända sig till en firma som sysslar med sånt här, typ http://svenskvillarenovering.se eller ett liknande företag. Jag har sökt en hel del på nätet efter information om att göra det själv och hemsidan http://gds.se/vaeggar/fasad har flera artiklar som berör putsade fasader. Däremot kostar det att ta del av dessa och även om man får mer kött på benen hur man ska gå till väga så är det inte säkert att resultatet är bra nog. Eller så gör man något misstag som senare resulterar i en dyrare slutsumma.

Detta kommer kräva en hel del fundering. Men allting ska vara klart senast i maj så om ni har någon erfarenhet att dela mer av så gör gärna det. Det börjar bli bråttom.