Hem » Fixa själv: SAAB 9-3 med ”rattlåsfel”

Fixa själv: SAAB 9-3 med ”rattlåsfel”

För ungefär en månad sedan kunde jag inte låsa upp min bil SAAB 9-3 årsmodell 2006 med bilnyckeln. Min första tanke var att batteriet hade dött i nyckeln även om man kanske borde märkt att det blev svagare och svagare först. Så jag hämtade reservnyckeln men även den fungerande inte. Det är då tankeverksamheten går igång för fullt 🙂

Jag visste sedan tidigare att om en nyckel sitter i tändlåset så fungerar inte den andra nyckeln. Så per automatik antog jag att något kanske var galet med detta. När jag tittade in i bilen såg jag att det lös ”Rattlåsfel” i SID (alltså displayen som visar klocka, temperatur och eventuella felmeddelande och varningar). Eftersom rattlåset låses upp när man sätter i nyckeln i tändlåset så tänkte jag att detta kanske hänger ihop. Felmeddelandet antyder ju på att det är fel på rattlåset, men tändlåset styr rattlåset så det var mer logiskt att något eventuellt var fel där.

Jag öppnade bilen med nyckeln manuellt. Så fort man öppnar dörren så kommer billarmet att gå igång och det gjorde det också. Jag satte mig snabbt, tryckte ner nyckeln i tändlåset och tog sedan upp den igen för att prova om nyckeln fungerade nu och det gjorde den. Hela bilen låstes upp och bilens larm stängdes av vilket även innebar att bilen slutade tuta.

Nu fungerade bilen fint i ca en månads tid innan samma fel kom igen…

Vid detta laget var jag inte säker på exakt vad som var fel med bilen. Tändlåset var huvudmisstänkt men jag var rädd för att det var datorn eller något annat konstigt fel som hade kostat en hög med tusenlappar att fixa. Jag är ingen bilmekaniker men jag känner mig så där lagom händig och när det kommer till elektronik så kan jag en del om både det ena och det andra. Hur som helst provade jag söka på nätet efter svar och det fanns massor med personer som har exakt samma fel och jag förstod ganska snabbt att min huvudmisstänkte (tändlåset) har ett brottsregister med liknande fel hos andra bilar 🙂 Detta är tydligen ett vanligt fel som även orsakat stor brist på tändlås när felen började uppstå hos trogna SAAB-ägare.

Tydligen skulle det hjälpa att byta tändlåset men detta kostade minst 1000 kronor nytt (vad jag kunde hitta) och 800 kr begagnat. Men att köpa ett begagnat som kanske får samma fel inom en snar framtid kändes ju inte kul för den summan. Sen tillkommer det ju arbetskostnad för verkstaden och dessutom hade jag känslan av att verkstaden själva hittar på och lägger på extra avgifter där de kan. Så vi hade ju förmodligen pratat om minst 2000 kronor för att laga detta hos en firma. Ännu värre hade ju varit om de ansåg att jag hade fel och tyckte jag borde byta hela datorn i bilen. Man har ju hört skräckhistorier.

Jag blev lite arg och ryckte en del med nyckeln i tändlåset och drog även nyckeln fram och tillbaka. Detta gav resultat. Nu ville inte längre tändlåset acceptera nycklarna. I SID visades två felmeddelande i jämna intervaller, ”rattlåsfel, kontakta verkstad” och ”ogiltiga nycklar” eller liknande. Förbryllad begav jag mig till datorn…

Så fixade jag det…

Jag sökte vidare och sen snubblade jag över någon som hade fixat felet själv. Alltså lagat tändlåset så att felet inte uppstod igen. Det var mycket intressant och jag rekommenderar dig att läsa om det här. Det är dock på engelska men bilderna visar ganska tydligt hur det hela går till. Jag tänkte dock även själv berätta hur jag gjorde (för att komplettera lite) och det var tack vare dessa bilder som jag vågade mig på det.

Det var även i samband med denna forumtråd som jag hittade att vissa fått nyckelproblemet efter att de försökt att ge sig på att laga tändlåset. Men det hade jag redan lyckats få utan att försöka laga mitt så jag hade inte mycket att förlora. Jag såg även tips på att koppla bort minuspolen på batteriet, vänta några minuter för att sedan koppla tillbaka batteriet och prova om nycklarna godkändes då. Detta hjälpte för mig och tog faktiskt även bort rattlåsfelet temporärt.

 1. Utan tändlås kommer bilen inte att starta. Jag bor i en hyresrätt med eget garage men om jag skulle försöka fixa detta så behövde jag mer ljus än så. Att ställa bilen på gästparkeringen var ingen strålande tanke om jag hade fått problem då det inte hade gått att få bilen tillbaka till garaget. Det jag gjorde var att backa in i garaget och sedan köra fram bilen så jag kunde öppna båda framdörrarna. Om något skulle gå snett hade jag bara kunnat putta bilen rakt bakåt en liten bit.
 2. Jag bestämde mig för att så fort jag stötte på något som jag inte kände att jag skulle klara av så skulle jag vända. Alltså montera tillbaka allt jag monterat av hittills. Men jag måste säga att hela processen var förvånansvärt enkel.

Nu när förberedelserna var på plats och jag kände mig mentalt redo för att ge det ett försök så gjorde jag följande (precis som bilderna delvis visar):

 1. Öppna motorhuven och koppla loss batteriet (lossa minus-polen räcker).
 2. Öppna båda framdörrarna och dra bak förarstolen och passagerarstolen så långt det bara går. På varje sida om växelspaken och tändlåset sitter en stor ”plastskiva” och på denna sitter en skruv med en plastkåpa över. Plastkåpan var lite dryg att få av på ena sidan men med en liten skruvmejsel till hjälp gick det rätt enkelt ändå. Skruven undertill kräver s.k. Torx-nycklar så du bör ha dessa tillhands om du inte vill riskera att skada skruven. Detta är den enda skruven som håller plastskivan på plats och du ska sedan kunna dra plastskivan bakåt mot baksätena och samtidigt neråt. Lirka så får du garanterat ut den. Där sitter även svarta plastskydd på båda sidorna som du måste/bör ta av. På förarsidan sitter den utan skruv runt handbromsen och på passagerarsidan sitter den på samma ställe som handbromsen skulle gjort på den sidan fast här krävs det att du lossar två skruvar under plastlocket.
 3. saab-9-3-koppla-bort-tändlåsetNär du tagit bort plastsidorna så kommer du att kunna se tändlåsets undersida men där sitter en liten sak i vägen för att du ska kunna ta ut den, nämligen en kontakt med dess fästanordning (se bild här till höger). Guiden jag länkade till beskriver inte alla saker. Den röda fästet låser fast kontakten och om du drar den rakt uppåt så kommer kontakten att hoppa ut och på så sätt får du bort den. Samma sak när du sen ska trycka tillbaka den så kommer den röda låsanordning att vilja tryckas neråt av sig själv när du trycker in kontakten igen.
 4. Kvar kommer den andra delen av kontakten att sitta och jag valde att ta bort den också då jag tror att man måste det. Pilen på bilden som är märkt med 2 pekar på fästet. Jag tror det räckte med att dra den bakåt så och böja lite på den så hoppade den av ganska enkelt. Jag glömde ta egna bilder när jag gjorde det men jobbar du långsamt och metodiskt så tror jag du fixar det med.
 5. När du fått bort kabeln som syns på bilden ovan och fästet som sitter i vägen så kan du lossa tändlåset. Det sitter fast med 4 plasthaspar (2 på varje sida). Jag löste det genom att först ta loss 2 av dem och sedan gå till andra sidan och göra det samma där. Första gången tryckte jag ner tändlåset för långt och det blev för svårt att ta loss de andra två. Mitt andra försök så hoppade tändlåset tillbaka när jag skulle ta de två sista. Så det kan vara lite trixigt.
 6. Jag kunde inte få ut tändlåset precis som vissa beskrev i tråden. Det jag gjorde vara att loss två skruvar som sitter i höjd med handbromsen. Du förstår nog vad jag menar när du ser dem själv men man kommer åt dem från ovansidan under de svarta plastskydden som du tog av i steg 1. Detta gav lite extra rum att få ut tändlåset på eftersom plastinredningen ovan går att böja lite (några millimeter) då. Det är inte säkert du behöver det för jag trodde först inte att jag skulle få ut det då heller men efter lite lirkande så fick jag ut tändlåset och när jag sedan skulle sätta tillbaka det så gick det faktiskt lättare att få det på plats igen.
 7. Tändlåset har givetvis en kabel till sig också och denna måste du också koppla loss så du får ut den vita lådan (endast tändlåset) som syns i den andra guiden. Denna kontakt var ny för mig men man ser att man ska trycka ner en plasthasp men det tog lite tid för mig att lista ut hur kontakten sedan skulle lossna. Där är en låsanordning för kontakten så att den inte ska lossna av sig själv och det är en bygel som man drar över kontakten. Ser ut som ett litet plasthandtag. Tyvärr syns den inte i originalguiden men även denna tror jag du fixar om du bara ha tålamod att titta på den och inte använda våld 🙂
 8. Nu när tändlåset är av gick jag upp i lägenheten och nu började det som jag inte trodde skulle vara svårast. Nämligen att öppna tändlåset. Tändlåset har 4 sidor och på varje sida sitter 2 pasthaspar (liknande de som håller fast tändlåset i bilen). Men nu är det alltså totalt 8 stycken och det är svårt att lossa en efter en eftersom de övriga hela tiden kommer att försöka trycka tillbaka det vita plastlocket i sina fästen. Är du hungrig så ät innan du börjar med detta för här krävs tålamod. Jag jobbade mig successivt från en sida till en annan och använde flera små mini-skruvmejslar för detta.
 9. saab-9-3-tändlås-rengöringNär tändlåset väl var öppnat så kände jag mig hemma med min elektronik. Jag har rengjort elektronik tidigare så detta var det första jag kände mig riktigt trygg med. Jag använde tops + T-röd. Doppa topsen i T-röd och använde sedan dem för att rengöra kontaktytorna på kretskortet. Jag har märkt ut dem på bilden här till höger. Kretskortet har 3 grupper med kontaktytor och om ditt ser ut precis som mitt så ser man tydliga spår mellan dessa eftersom de flyttas mellan dessa när man vrider om nyckeln. Jag körde med T-röd för det skadar inte kretskortet, är starkt nog för att ta bort mycket smuts och dessutom avdunstar det snabbt av sig själv. Du kan se det om du drar med en tops och tittar på de fuktiga spåret så kommer du se hur det försvinner av sig själv ganska snabbt. Jag använde denna metod till alla ytor eftersom jag ansåg att jag inte vill riskera något. Dammsug inte någonting eftersom ESD kan uppstå på upp till 30 cm från dammsugaren och skada kretskortet. Ta inte på kretskortet onödigt mycket och jorda dig gärna genom att ta i ett element eller liknande innan du börjar pilla med kretskortet så att eventuella laddning försvinner. Lika självklart är det att du inte använder vanligt vatten till någonting eller att du sitter med fleecetröja eller låter din katt vara i närheten av detta. Det sista jag gjorde var att böja upp kontaktytorna lite, lite grann. Det var absolut inte mycket utan mer en försäkring om att det inte var detta som orsakade problemen.
 10. Nu är allt klart och det som återstår är att göra allting baklänges. Trycka fast det vita locket för tändlåset, koppla in kontakt till tändlåset och lirka det på plats i bilen. Montera sedan fast det andra kontaktfästet och tryck på kontakten med den röda låsningen. Där efter kvarstår bara lite plastskydd och några skruvar. Givetvis avslutar du med att koppla in batteriet igen. Nu är det bara att hålla tummarna.

För mig fungerade detta och jag har ännu inte haft problem med bilen. Det fungerade för trådskaparen som jag lånat dessa två bilder ifrån och det har fungerat för andra också. Det verkar dock inte lösa problemet hos alla. Kanske kan mer än en sak gå fel med tändlåset. Men en sak har du i alla fall lyckats med om du tagit igenom alla stegen själv och det är att du nu vet att det inte är så svårt att byta tändlåset. Om du skulle köpa ett nytt så kan du säkerligen montera det själv och förutsatt att du trycker i två kontakter rätt så kan inte mycket gå fel.

Tändlåset kräver ingen omprogrammering av nycklarna. Det enda den gör är att läser av koderna i nyckeln och skickar vidare dessa till datorn.

Det kanske var onödigt att jag skrev detta, men jag kände ändå att jag ville dela med mig med mina ord. Stort tack till jcliff som med bilden gjorde att jag själv vågade prova. Det är lite komiskt efteråt när jag med facit i hand vet att detta är något jag själv klarar galant. Totalt sätt gjorde jag detta på under 2 timmar.

Uppdatering: Jag gjorde detta på våren 2015 och nu när juletiden är här mer än ett halvår senare så har felet inte kommit än. Jag kan bara konstatera att för mig var det helt enkelt dåliga kontaktytor som var problemet.

30 kommentarer

 1. Ronny säger:

  Det låter jättebra ,har fått ungefär samma problem. När jag sätter i eller tar ur nyckeln så reagerar inte rattlåset
  när jag försöker att starta så klickar det bara, jag har laddat batteriet fullt så det kan inte vara det felet. när jag försöker att starta så försvinner klockan och det blir bara streck, det går bra att ställa tiden igen. Disp, visar att allt är kollat och ok.
  Tror du att det kan vara låset? Har du annars något troligt tips jag kan ha nytta av. Vore tacksam för alla tips.

  Tack på förhand
  Ronny Ericsson
  Tel 073089876

  Obs jag försökte att skriva ut det här för att ha med mig till garaget men det gick inte varför ??

 2. Johan säger:

  Hej Ronny.

  Jag är ingen bilmekaniker själv men när du stoppar i nyckeln så ska du höra ett ”klick-ljud” vilket indikerar att rattlåset fungerar och att ratten är fri. Samma klick-ljud ska höras när du drar ut nyckeln vilket då aktiverar rattlåset.

  Om du inte hör något ljud alls så ligger felet någonstans på vägen. Det kan vara tändlåset som är kasst precis som i mitt fall men det kan även vara datorn som inte accepterar nycklarna eller något annat tekniskt problem på vägen.

  Du kan ju alltid prova med reservnyckeln för att säkerställa att inget fel finns i nyckeln. Ju mer man kan eliminera ju lättare är det att hitta felet. Men du får inga felmeddelande om att nycklarna inte godkänns eller att där är fel på rattlåset?

  Det borde gå att skriva ut. Ingen aning om varför det inte skulle fungera.

 3. Leif säger:

  Strålande bra beskrivning. Underlättade verkligen arbetet. Den enda skillnad jag kunde se var att jag på högersidan har plaströr för kylning som gjorde det ännu trängre.
  När det gäller att plocka isär själva tändlåset gick det förvånansvärt snabbt och enkelt. Jag angrep spärrarna sidledes från de hasparna som håller fast låset inne i bilen så det tog bara ett par minuter.

  Tyvärr hjälpte det hela inte i mitt fall eftersom felet med rattlåset uppenbarligen inte satt i tändlåset…… Men det är bara att jobba vidare……..

 4. johan säger:

  Hej, följde din beskrivning. När jag öppnade tändningslåset så ramlade en komponent ut. Så jag antog att det var felet. Köpte nytt tändningslås och monterade dit det och nu funkar det. Tack för den bra beskrivningen.
  /Johan (även jag heter så)

 5. Hamed säger:

  Hej. Jag har en Saab 9.3. Igår när jag skulle starta bilen och köra iväg, då nyckeln vill inte vrida! Alltså det står rattlåstfel på dispaly på bilen. Nu har jag försökt lite o göra allt möjligt. Men tyvärr jag lyckades inte idag heller! jag vet inte vad ska jag göra mer! Help please! Hamed Gholami

 6. Johan säger:

  Hamed, du kan prova göra det som står i guiden men det är inte säkert det hjälper.

  Prova med den andra nyckeln, fungerar inte den så är det förmodligen inte fel på nycklarna. Då är det fel på tändlås eller någon annan stans. Jag är som sagt ingen bilmekaniker men har man mycket tid över kan man försöka felsöka så mycket man kan själv.

 7. Jonas säger:

  Gjorde detta då jag kommit fram till att tändningslåset är knas. Innan hade jag inge felmeddelande eller så, men rattlåset funkade inte. Började med att bilen dog under färd. Gick på starten men va inte ens nära att tända. Och saknade rattlåset klicket. Hade fått meddelande om rattlåset förut, typ ett halvår innan detta… men inget nu.. hur som. Rev loss enligt beskrvning. Kontaktytorna, dom tre inne i låset såg brända och lortiga ut. Gjorde rent dem och satte tillbaka. När jag kopplade in batteriet och skulle prova fick Jag att nyckeln var fel. Gick alltså inte att vrida. Tog ut nyckel och skulle låssa batteriet igen, då ser jag att lyset lyser, utan nyckel dvs… nu sitter jag med låset i handen igen. Vad gjorde jag för fel? Något annat jag kan göra?

 8. David Mayer säger:

  Jag renoverade tändlåset till min Saab 9-3 och precis nu i skrivande stund har jag blivit klar, testkört och allt fungerar precis som det ska. Tusen tack för dina utförliga instruktioner!!

 9. John säger:

  Stort tack! Funkade perfekt på min 9-3 2008.

  Felet dök upp efter ett batteribyte (vilken löste andra problem med centrallåset och ABS ). Jag hade sett felmeddelandet om rattlåset en gång för typ ett halvår sedan.

  Det såg ut som att det hade blivit kortslutning mellan två av kontaktytorna i tändlåset. Gjorde rent och kopplade in tändlåset men meddelandet var kvar :/

  Jag körde till macken för att tanka. Stod vid pumpen och kom på att jag inte hade sett något felmeddelande när jag stannade. Kört ett par gången sedan dess och allt funkar som det ska 😀

  Tack igen! Du räddade min helg och sparade mig säkert ett par tusenlappar!

 10. Björn säger:

  Tack för bra instruktion, men tyvärr fick jag ytterligare ett fel efter att ha provat. Nu känner inte bilen igen mina nycklar och rattlåsfelet är kvar. Måste gjort något fel, men tyckte att allt blev rätt.

 11. Anders säger:

  Jag är mycket tacksam för ditt innlägg betr. SAAB 9-3 tändningslås. Jag följde dina instruktioner och resultatet blev perfekt! Även oljudet i radion försvann!!
  Anders, tacksam norrman.

 12. Mats Jönsson säger:

  Tack för ett riktigt bra tips
  Nu funkar grabbens bil igen efter att den stått still i 2 veckor.
  Kontaktytorna var väldigt oxiderade och det var nog spillt något i låset, men efter rengöring försvann både problem med rattlås och immobilizer.
  Detta på ca 1 timmes jobb och utan dyrt verkstadsbesök.

 13. Susanne sandvik säger:

  Har haft min bil inlämnad då den heller inte tog emot nyckeln,dom bytte täningslås å de fungerade typ 1 månad,nu har problemet uppstått igen,står på displayen att den inte tar emot nyckeln,får stå typ 10-20 min innan den hoppar igång,vad kan de då vara för problem,men tanken på att de fungerade 1,5 månad efter täningsbytet ,de blir inte billigt de här,då dom inte tog de på garantin enligt Holmgrens

 14. Daniel Eriksson säger:

  Tack
  Inte nog med att rattlåsfelet verkar vara fixat, nyckeln går också lättare ur och i! Tusen tack för din hjälp.

 15. Alex säger:

  Tack Johan för den fina tråden.
  Även nu 3 år senare efter att du skrivit detta så får man hjälp. Stort tack för detta.
  Min funkar kanon nu efter rensningen utav tändlåset, var oxiderat på kontakterna.
  Tog 30 minuter att fixa allt, gammal Saab Jobbare :-).
  Med vänlig hälsning Alex

 16. Gustav säger:

  Tack för bra guide! Mitt problem är inte exakt detsamma. Under senaste två åren har jag haft problem med att nyckeln inte alltid vill vridas till ’lock’. Jag har varit tvungen att starta bilen en gång för att sedan stänga av den, vilket alltid fungerat andra gången och nyckel har kunnat vridas till lock. På besiktningen fick jag problem då rattlåset inte fungerade. Inget jag noterat men det klickar inte till i något relä längre. Displayen säger inget kan jag tillägga.

  Jag misstänkte att det hela var relaterat så jag rengjorde enligt guiden. Tyvärr samma resultat efter återmontering.

  Någon som har tips på andra felkällor till rattlås-problemet?

 17. Jonas säger:

  Tack för guiden! Har under helgen åtgärdat dotterns 9-3 som ibland klagade på rattlås fel under körning. Kunde konstatera att det var oxidation på kontaktblecken på kretskortet som ställde till problemet. Kan tipsa om att använda en glasfiber borste för rengöring av kontaktbleck! Ni hittar en här: https://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/elektronik/monsterkort/bearbetning/glasfiberborste-p40009
  Borsta först med borsten och sedan rengöra med T-röd eller annan rengörings sprit.
  Tänk även på att på kretskortet sitter en blå kontakt som ska passas in mot två stift som sitter i locket. Var därför noga med att vid ihop montage av rattlåset se till att bägge halvorna trycks ihop rakt och inte en sida i taget. Enklast är om man ser till att trycka över bägge kortsidorna samtidigt.
  Lycka till!
  /Jonas

 18. John säger:

  Jättefin guide och fint skrivet! Hjälpte ännu en trött själ från en strejkande bil.
  Bra där med att ”Om du är hungrig så ät nu”. Kände att man behövde mer än två händer där ett tag.
  Jag lyckades tillslut genom att börja med två snäppen på var sin sida om ett hörn samtidigt och tillslut skapa en första glipa i hörnet med en tredje mejsel.
  Sedan jobbade jag upp glipan snäppe för snäppe åt ett håll som du beskrev. Tummen upp!

 19. Henry Sjöberg säger:

  Jag hade lika dant rattlåsfel, jag lossade anslutningen till + polen på batteriet, alltså gjorde bilen spänningslös, efter 30 sec satte jag dit +kabeln igen och klick, allt funkade! Startade och körde iväg.

 20. Dennis säger:

  Kommer själv att testa denna guide då jag fått samma fel på min 9-3 -07.

  En tanke kom till mig medan jag läste denna utmärkta guide, återkom någonsin ditt problem?

  Har läst att andra haft liknande problem men då har den varit fel på CIM.
  /..

 21. Anders Ekström säger:

  Tack för bra hjälp, det löste sig med mitt falsklarm också, plockade isär låset och fann där oxiderade kontakter som tvättades och sen ihop med skiten tillbaka.

 22. Börje Brewitz säger:

  Mycket bra guide, jag fick inte upp de gamla bilderna så jag hade inte öppnat upp tillräckligt och hade svårt att lossa båda kontakterna och framför allt ta loss tändningslåset. Den lilla kontakten var lurig men tack vare din kommentar så fixade det sig. Innan jag öppnade tändningslåset tog jag en fika och önskade att jag var bläckfiskmannen. Det visade sig att kontakter var brända. Fixades med tops och nagellacksborttagning. Kollade pris på nytt lås c:a 1700,- så det var värt lite jobb!

 23. Viktor säger:

  Hej!
  Tänkte uppdatera om att jag hade exakt samma typ av problem i min Saab 93 -07. Felet för mig var att mitt batteri hade på tok för låg spänning.

  Efter batteribyte har problemet inte återkommit.

 24. Bosse säger:

  Tack för beskrivning.
  Jag hade samma problem.
  Löste det enligt följande:
  1: Batteri från kopplat.
  2: Rengjord nyckel.
  3: Topps för att göra rent nyckel hålet lätt fuktiga EJ blöta.
  4: Elektronisk rengörings spray i nyckel hålet .
  5: Motion av nyckel i nyckel hålet.

 25. Matte säger:

  Gjorde ett ingrepp på min 9-3:A från 04 med hjälp av din guide nu när min bil inte ville starta eller låsas. Funkade perfekt så vill bara tacka. Dessutom försvann felmeddelande om rattlås som har lyst till o från i 4-5år

 26. Bjorn Stintzing säger:

  Hej . Felet kan även bero på cim enheten vid ratten och eller fel i ABS styrenheten. Alla enheter tändningslås cim och ABS måste fungera samtidigt för att nyckel signalen skall nå styrenheten. Tändningslås och ABS behöver inte giftas in men däremot cim enheten vid rattlåset. I övrigt en bra beskrivning av trådskaparen. Mvh Björn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *