Hem » Bygga en egen barnsäng

Bygga en egen barnsäng

Jag var på kalas i helgen där ett av samtalsämnena var att köpa ny barnsäng och att utbudet hade blivit så bra på Internet. Jag kan absolut hålla med om det påståendet och det gäller faktiskt de flesta möbler och inredningsdetaljer idag.

Däremot var det delade meningar om det var billigt att handla barnsängen online eller om man skulle välja t.ex. en klassisk IKEA-modell. IKEA har vad jag kan se något lägre priser, men samtidigt har det riktigt tråkiga modeller så jag måste erkänna att jag hade nog hellre valt att köpa barnsängen från någon svensk e-butik som har gratis frakt och billiga returer.

Tanken slog mig sedan att man skulle faktiskt kunna bygga en egen barnsäng istället. Sätta sig ner och rita på det, åka en sväng till Byggmax och sedan sätta igång med bygget. Man skulle förmodligen kunna göra klart sängen på en helg om den inte ska vara allt för komplicerad.

Barnsängarna man köper i butik är så klart färdiga och monteras sedan ihop på maximalt ett par timmar. Detta medför automatiskt en annan fördel som man kanske gärna hoppar över om man ska bygga sängen själv, och det är att sängen är flyttbar. Med flyttbar menar jag delvis att det går att möblera om i rummet utan att man ska behöva skruva ner sängen från väggen om man nu valt att stödja bygget mot den, men den är också flyttbar om barnet ska byta rum eller om ett annat barn ska ärva sängen.

Ska man bygga en egen barnsäng hade jag fokuserat på att få samma mobilitet. Det betyder att om man ska göra en lite högre säng som t.ex. en loftsäng så hade jag sett till så benen går att montera av och att bygget är så pass stabilt att man inte behöver skruva fast den i väggen.

Äntligen hemma som sänds på TV4 med bl.a. Martin Timell byggde en barnsäng i ett av avsnitten 2009. Denna säng är väldigt billig att bygga så om ditt mål är att komma undan så billigt som möjligt så kanske deras artikel kan vara något för dig. Jag tycker dock att det är ett dåligt bygge där man använder väggen som en del av sängen, vilket gör sängen oflyttbar utan massa jobb. Sängen är så pass låg att det inte hade krävts mycket mer virke för att få en stabil säng som kan flyttas runt efter eget behag. Att lägga lite mer pengar på byggmaterial och lite mer tid på byggandet gör att du slipper sätta onödiga hål i väggen och stå inför ett rivningsprojekt när barnet gnällt på att få byta säng under 2 års tid 🙂

Vill man göra en rolig barnsäng som ett slott, borg, koja eller kanske t.o.m. som en bil så behöver inte detta vara speciellt svårt om du har rätt verktyg och är lite händig.

Materialförslag

Utan att ha tittat allt för mycket på detta och utan att veta exakt vad det är för säng ni tänkt bygga så skulle jag ändå vilja peka dig som läsare i rätt riktning. Jag har själv endast hobbykunskaper och detta är bara tänkt att vara en start för dig i processen.

 • Reglar 45×45 cm eller 45×70 cm. Enkelt att arbeta med och bör fungera för sängens skelett.
  Används normalt för att bygga upp ej bärande väggar i ett hus.
 • MDF-skiva. För sänggavel eller för att klä in sängen. Ökar stabiliteten för sängens ram/skelett.
  Såga ut MDF-skivan/skivorna så sänggaveln får formen ni önskar. Ni kan t.ex. även använda en fräs för att skriva barnets namn i MDF-skivan.

Mycket mer än så behövs inte för att komma långt i byggandet och kanske räcker det hela vägen. Du behöver givetvis även följande:

 • Borrmaskin + borr. Förborra alltid alla hål! Undvik spik!
 • Såg för reglel och MDF.
 • Tumstock för mätning
 • Vattenpass så bygget blir rakt.
 • Skruvar att fästa sängen/virket med. Och givetvis skruvmejsel.
 • Trälim om/där det behövs.
 • Spackel för att göra målningen snyggare.
 • Färg, penslar, roller och andra målartillbehör.
 • Tålamod, planering och helst en ritning.

Köpa barnsängen är kanske bäst

Att bygga en egen barnsäng kan vara ett kul hobbyprojekt för den händige eller den ultimata lösningen för den som tycker det är för dyrt att köpa en barnsäng. Alla faller dock inte inom denna ramen och idag finns det väldigt bra och fina barnsängar som levereras hem till dörren för 1500-3000 kronor. Det är inte jätte dyrt och för den som har råd och hellre lägger fritiden på något annat så skulle jag vilja avråda från att bygga barnsängen själv. Kanske är det bättre att jobba över 2-3 timmar om du kan det eller helt enkelt se det som en helt vanlig utgift.

Om du vill köpa en barnsäng online så hittar du ett bra utbud på länken i början av inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *